ВЕСТИ

11. May 2023.

Менторска и финансијска подршка организацијама и неформалним групама у источној Србији

mentorska podrska IS

Већина грађана Србије тежи друштву које је засновано на европским вредностима и добро препознаје да се те вредности тичу могућности слободног кретања и путовања, запошљавања и школовања за младе људе. ЕУРЦ, као место окупљања цивилног друштва, биће уједно и место информисања грађана о овим вредностима. Међу њима се истиче и слободна размена мишљења, и зато су активности пројекта започеле низом састанака са представницима цивилног друштва – „ЕУ Ресурс центар инфо данима“. Данашњи скуп у Бору, присутне је упознао са пројектом, његовим циљевима и начинима на које ће цивилно друштво бити подржано у процесу реформисања друштва по угледу на Европску унију.

Пројектом ће бити обухваћене све теме важне за процес приступања Европској Унији. Транспорт, урбани развој, пољопривреда, заштита потрошача, рурални развој – само су неке од њих. У питању су области које до сада нису биле високо постављене на агенди, али које су веома значајне за даљи напредак“, рекла је Бојана Џуловић, менаџерка пројекта ЕУРЦ за цивилно друштво у Србији.

Сигурне стазе као експертски део ЕУ Ресурс центра пружиће своју стручну, саветодавну и менторску подршку цивилном друштву у области транспортних политика и урбане мобилности на територији целе Србије. Наш циљ је да градови у Србији постану безбедни, приступачни и саобраћајно и урбанистички уређени. Ако сте удружење или неформална група и имате идеју или план како да унапредите безбедности саобраћаја и урбану мобилност у својој локалној заједници будите слободни да нам се јавите. Фокус нашег удружења је примена хуманог инжењеринга и обликовање саобраћајног и урбанистичког простора по мери деце, пешака, бициклиста и особа са инвалидитетом“ изјавио је Игор Велић из удружења Сигурне стазе, једне од регионалних партнера пројекта.

На састанку у Бору истакнуто је и да ће први грантови у оквиру пројекта бити доступни од 15. маја. Све информације можете потражити на сајту www.euresurscentar.bos.rs.

Током четири године трајања, пројекат ће оснажити најмање 300 организација цивилног друштва и 280 неформалних група и омогућити им да допринесу спровођењу и праћењу реформи у процесу придруживања Србије ЕУ. Подршка цивилном друштву подразумеваће не само програм финансијске подршке, већ и програм јачања интерних капацитета кроз тренинге и индивидуална менторства.