ВЕСТИ

18.04.2024.

mentorska podrska IS

Шта нас очекује на међународној конференцији Безбедност саобраћаја у локалној заједници?

Како се наводи у саопштењу организатора, у периоду од 17. до 20. априла, на Златибору, одржава се 19. међународна Конференција ''Безбедност саобраћаја у локалној заједници''.

Конференција је јединствена прилика да стручњаци безбедности саобраћаја, запослени у државним органима, у јединицама локалне самоуправе и у другим институцијама, заједно са привредницима размењују искуства у циљу унапређења свог рада и смањивања ризика на путевима. За конференцију је пријављено преко 350 учесника, од чега преко 50 из иностранства.


На конференцији су планирани уводни реферати, излагање преко 50 научно- стручних радова, округли столови, радионице и стручне расправе.

Учесници конференције имаће прилику да се упознају са рефератом представника Уједињених нација-Економске комисије за Европу (УНЕЦЕ), који ће представити најважније глобалне иницијативе Уједињених нација. Оно што је новина, по први пут ћемо имати и реферат представника фонда УН намењеног безбедности саобраћаја (УНРСФ – Унитед Натион Роад Safety фонд) који ће представити најважније пројекте који су финансирани из овог фонда и могућности финансирања пројеката у нашем региону.

На конференцији активнију улогу, поред еминетних стручњака из Србије и иностранства, узеће и представници Министарства унутрашњих послова и Агенција за безбедност саобраћаја. Присутни ће моћи да се упознају са савременим системима откривања и документовања саобраћајних прекршаја, као и о спровођењу националне стратегије безбедности саобраћаја и реализацији активности које нас очекују у наредном периоду.  


Незаобилазна тема конференције ће бити и финансирање безбедности саобраћаја, а све у циљу изналажења оптималних модела који ће унапредити рад у безбедности саобраћаја.

Са последњим изменама Закона о безбедности саобраћаја, јединице локалне самоуправе су остале без средстава за финансирање безбедности саобраћаја и уједно смо изгубили одржив начин финансирања.

Ако узмемо у обзир чињеницу, да су укупни друштвено-економски трошкови саобраћајних незгода у Р. Србији, у 2019. години 4,1 милијарди евра, морамо признати да је стање забрињавајуће.

Више о проблему на наредном линку


О проблему говори и податак, да по стању безбедности саобраћаја каснимо 15 година за просеком ЕУ и 25 година за Шведском.

Стање у коме се налази безбедност саобраћаја у Р. Србији не може да промени и унапреди појединац, нити појединачне институције. Неопходно је стално унапређивати сарадњу свих субјеката, а посебно академских институција, приватног сектора, цивилног друштва, медија, жртава у саобраћају и њихових породица.

Саобраћајне незоде нису случајност, оне су последица нашег нерада и системских грешака!

Фотографије: БСЛЗ

Игор Велић, мастер инж. саобраћаја